Vatten

Vårt dricksvatten

Föreningens dricksvatten kommer från fyra djupborrade brunnar inom samfälligheten.
I vårt vattenverk renas det via partikel- och UV-filter, lagras i en bassäng på 30m3 och passerar ytterligare ett UV-filter innan det levereras till våra 145 hushåll. Kapaciteten ligger på drygt 300 liter dricksvatten per dygn och hushåll.
Vattnets mikrobiologiska och kemiska kvalitet kontrolleras minst fyra gånger per år; i maj, juli,augusti och december. Jämna år tas ett extra utökat prov, allt enligt Norrtälje kommuns regler. Analyserna redovisas här på hemsidan.
Vattentillgången fluktuerar mellan år och årstider, därför är det viktigt att hushålla med vattnet så vi slipper sinande brunnar och saltvatteninträngning som förstör brunnarna. Anslutning till kommunalt vatten och avlopp är inte aktuellt inom överskådlig tid.
Därför är det inte tillåtet att vattna gräsmattor eller fylla pooler och badtunnor med dricksvattnet.

Vattenteamet

Föreningens vattenteam som utöver att hjälpa till med råd och kontakter när läckor uppstår sköter även tillsynen och servicen i vattenverket och kring vårt ledningssystem och ser till att distributionen av rent dricksvatten fungerar, från brunnarna fram till fastigheternas tomtgränser.

Fastighetsägaren ansvarar för att avstängningsventiler vid tomtgränsen, ledningar och andra ventiler inom fastigheten fungerar, så att skador inte uppstår på annans fastighet eller på samfälld mark vid läckor.

Att byta ventilen för dricksvattnet

Varje fastighet inom Norra Rörviks samfällighetsförening äger en avstängningsventil för tillförseln av dricksvatten, ventilen är placerad vid tomtgränsen mot vägen.

Det är fastighetsägarens skyldighet att se till att den ventilen fungerar. Om ventilen läcker, eller inte fungerar tillfredsställande, ska den bytas ut.
Uppstår skador på samfälld- eller annans egendom p.g.a. att ventilen läcker blir fastighetsägaren ersättningsskyldig för dessa.

Inför ett ventilbyte kan Vattenteamet kontaktas. De kan ge råd inför ventilbytet. Information hur du går tillväga om du vill byta din avstängningsventil i mark hittar du här på hemsidan under menyn Vatten & Avlopp/Information vid ventilbyte. Ett ventilbyte tar en dag att utföra.
Fastigheternas ventiler är vanligtvis ihopkopplade två och två mellan grannar. Byter båda fastigheterna ventiler samtidigt står föreningen för kostnaden för grävningen.

Fastighetsägaren ska vara på plats och informera om ev. ledningsdragningar (el, tele, vatten, fiber m.fl.) inom området för grävningen. Finns inte uppgifter om var och på vilket djup ledningarna ligger är det fastighetsägaren som står för ev. uppkomna skador på dessa. Grävaren lägger igen gropen efter bytet, fastighetsägaren justerar markytan. Samfälligheten har inget ansvar för ev. skador på fastigheten eller annan egendom i samband med ventilbytet.

Stäng ventilen när ni lämnar fastigheten!
Stäng ALLTID ventilen för inkommande vatten när ni lämnar fastigheten mer än 12 timmar.
Ventilen ska ALLTID vara HELT öppen eller HELT stängd. Den får aldrig stå i något mellanläge!