Regler & allmän information

STADGEFÄSTA REGLER SAMT ALLMÄN INFORMATION

Den enskilda fastigheten

  • Vid adressändring ska den nya adressen snarast meddelas till föreningens Styrelse.
  • Vid försäljning ska den nya ägarens namn och adress omgående meddelas föreningens Styrelse.
  • Fastighetsägaren är skyldig att ta reda på gällande bestämmelser vid alla typer av  om- och tillbyggnader. Inga ingrepp får göras utanför fastigheten.

Fisket

  • Föreningen har eget fiskevatten. Huvuddelen ligger i Bagghusfjärden utanför Ramviks-udden söderut mot Södra Rörvik. Mindre bitar finns också inne i Ramviken utanför H 21-H 22 och vid båthamnen.
  • Fisket är till för vår rekreation, därför bör inte omfattande nätfiske bedrivas.
  • Fiskeförbud med nät gäller under lekperioden 1 april-15 maj.
  • Den totala längden på näten får ej överstiga 60 meter och inte vara djupare än 2 meter.
  • Näten ska vara väl uppmärkta med vita, gula eller röda bojar. Bojarna ska vara märkta med ER (Eget Revir) och fastighetens nummer.

Grönområdena

  • För tomtområdet gäller grönområdesplan upprättad våren 2019 av Skogsstyrelsen. Denna plan ligger till grund för all röjning utanför tomtgräns och det sker under ledning av röjningsförman. Under 2011 genomfördes en omfattande gallring.
  • Röjningsdagar/röjning
    Alla medlemmar kallas till minst två röjningsdagar per år områdesvis.

Varje fastighetsägare ska röja området och diket i direkt anslutning till tomten (även vägslänten). Tala med röjningsförman om det är något Du själv ej kan klara av.

  • Dikning eller liknande arbete på allmänningarna får således inte göras utan tillstånd av områdets röjningsförmän eller styrelsen. Infartsdiken till tomt är fastighetsägarens ansvar.
  • Eldning på och utanför tomterna bör ske med hänsyn tagen till grannarna som kan få obehag av röken om vindriktningen är ogynnsam. Totalt eldningsförbud gäller fr o m 1 april t o m 30 september. Detta gäller även eldning i tunna, enligt kommunens miljöregler.
  • Inga ingrepp får göras utanför den egna tomtgränsen utan styrelsens tillstånd.

Föreningsstämma

Föreningsstämman är föreningens högst beslutande organ och hålls i juni månad varje år.

Eventuella motioner till stämman ska vara Styrelsen tillhanda senast under april månad.

Räddningstjänsten

Föreningen har ej tillgång till egen brandbekämpningsutrustning. Varje fastighet bör ha tillgång till brandsläckare eller vatten i anslutning till entrén, för att själv kunna göra första insatsen.

De fastigheter som har imkanaler och/eller eldstäder samt köksfläktar ska anmäla detta till Skorstensfejarmästaren för sotningsdistrik Hallstavik – 0175/21805.

Grannsamverkan bör finnas inom respektive bokstavsområde.

Larmnummer 112

Norrtälje sjukhus 0176-326000

För helikoptertransport hänvisas i första hand till ängarna vid C- resp H-området samt parkeringen vid hamnen i B-området, där även god anslutning till väg finns.

Vatten och avlopp

Föreningen har egna brunnar samt ett pumphus som ger vatten året runt. Brunnarna ger tillräckligt med vatten för hushållsbehov, men finns inte i obegränsad mängd. Det är därför förbjudet att

–        Fylla badkar, pooler, badtunnor o dyl

–        Bevattna trädgårdsodlingar/gräsmattor

–        Tvätta bilen

Om fastigheten har indraget vatten ska även godkänd avloppsanläggning finnas.

Borrning av egen brunn får inte göras utan tillstånd av Styrelsen.

Fastighetsägaren ansvarar för alla vattenledningar inom sin tomtgräns fram till anslutningsventilen. Samfälligheten ansvarar för utanförliggande vattenledningar.

Läckage vid anslutningspunkten eller på ledning inom tomtgränsen ska omedelbart åtgärdas av fastighetsägaren. Kontakta vattenteamet för samråd om lämplig åtgärd. I princip ska alla läckor åtgärdas inom en vecka. Om fastighetsägaren inte åtgärdar sin läcka kan Styrelsen tvingas göra det på fastighetsägarens bekostnad.

Vattenteamet ska alltid kontaktas vid händelse av läckage. De kan då bedöma om vattnet behöver stängas av eller om annan åtgärd behöver vidtas för att lindra skadan för övriga fastighetsägare.

Om vatten läcker ut på nätet och vattenteamet eller tillkallad rörfirma efter sökande finner att läckan är på installation inom tomtgräns, debiteras fastighetsägaren för felsökningen.

Vid byte av ventil ska s k servisventil användas och monteras av auktoriserad rörmokare. I samband med ventilbyte ska alltid vattenjouren enligt Stämmobeslut finnas med för inspektion av anslutande rörsystems kondition, samt tillse att angränsande rostlimpa byts.

Vid hemresa ska vattentillförseln till fastigheten stängas av.

Vägarna

Respektera 30 km på vägarna inom området, så att vi och våra barn inte utsätts för onödig fara och att områdena inte dammas ner.

Parkera inte på vändplaner och mötesplatser. Det kan hindra utryckningsfordon eller brådskande sjuktransporter.

Om du inte har möjlighet att parkera på din egen tomt, hänvisar vi till P-platserna vid båthamnen och vid naturreservatet.

Som regel grusas, skrapas och/eller dammbinds vägarna inom området varje år. Sandning och plogning sker efter behov.

Småbåtshamnen 

  • Båtplatsen är personliga och kan ej överlåtas t ex vid fastighetsförsäljning. Uthyrningen sköts av hamnkaptenen enligt turordning. Omdisponering av hyrd båtplats kan ske av hamnankaptenen i samråd med bryggförmännen.
  • Uppsägning av båtplats ska ske senast 31 mars.
  • Båten får inte vara längre än 1 meter utanför bommen. De längsta bommarna är 6 meter. Maxlängd för båt vid H-bryggan är 5,5 meter.
  • Båtarna ska vara väl förtöjda vid brygga och bommar. Det skall dessutom finnas dämpare i förtöjningsgodset (t ex stålfjädrar eller gummifjädrar).
  • Vid byte till större båt, kontakta hamnkaptenen för att försäkra dig om att en plats finns.
  • Gästplatser finns på C-bryggan (2st) samt H-bryggan (1st).
  • Bomiläggning görs första lördagen i maj klockan 10.00. Om den lördagen är 1 maj görs iläggningen andra lördagen i maj klockan 10.00.
  • Bomupptagningen görs andra lördagen i oktober klockan 10.00. Om önskemål finns att ligga kvar längre än säsongen, skall kontakt tas med hamnkapten.
  • Båttrailer finns att låna för iläggning och upptagning av mindre båtar (max 500 kg och 5,1 meters längd).
  • Båtplatsinnehavare som inte med minst en person deltar i arbetet med iläggning och upptagning debiteras enligt den taxa som fastställts av årsstämman
  • Vinterförvaringsplats är knuten till hyrd båtplats se stämmobeslut 2002.
  • Önskvärt är att 5 knops fartbegränsning iakttages från samfällighetens brygga ut till i höjd med Ramviksudden.
  • Det är inte tillåtet att anlägga egna bryggor.
  • Det råder ankringsförbud i inre delen av Ramviken innanför skyltarnas enslinje. Detta för att skydda vattenledningen.
  • Allt badande vid småbåtshamnen bör ske från badblocket längst ut på B-bryggan. Hoppa aldrig i utan att först ha undersökt att vattnet är fritt från skräp. Bryggornas förankringsrör kan ha släppt från sina fästen och utgör då stor fara för badande. Observera att sittgruppen på badbryggan inte är avsedd att fungera som hopptorn, det håller den inte för.
  • Cyklar och mopeder ska lämnas vid P-platsen.
  • Att den som fiskar från bryggorna ska göra rent efter sig är självklart.
  • Ris från tomterna får inte läggas upp inom hamnområdet.

Vinterbrevlådor

Föreningen har samlingsbrevlådor dit du kan eftersända din post under längre vistelser i området under vinterhalvåret, då brevutbäring till sommarpostlådorna ej sker. Dessa finns vid Blåsippestigen, Vitsippsvägen samt utefter stora vägen strax norr om utfarten från Ramviksvägen. Det är viktigt att du tar in din post om du nyttjar dessa lådor, samt ber någon granne kolla att t ex tidningen slutar komma när du åker hem. När brevlådan är full stoppar inte brevbäraren/tidningsbudet i något mer.

Anslagstavlor

Föreningen har fem anslagstavlor. En vid Blåsippestigen, en vid Vitsippevägen, en vid Pumphuset i hamnen på Bagghusvägen, en vid Bagghusvägens delning samt en på Ramviksvägen vid korset mellan F- och G-området. På dessa anslagstavlor anslås stämmoprotokoll samt information om kontaktpersoner efter respektive årsstämma, samt övrig allmän information.

Orienteringtavlor över tomtområdet är placerade utefter stora vägen vid Norra och Södra infarten.

Rastning av hundar

Hundar bör vara kopplade inom området för att undvika obehag för andra. Hundägare ska plocka upp efter hunden såväl utefter vägarna som på grönområdena.

Kolla Norrtäljes regler för kopplingstvång

9 svar på “Regler & allmän information”

  1. fin hemsida, snygg layout och lättläst,
    men vem är webbredaktör? har inte hunnit kolla igenom alla sidor.

  2. Hej Agneta,

    Webbredaktören är just nu hela styrelsen. Den fysiska publiceringen sker dock via mig Ali Qureshi, men ambitionen är att efter en introduktion till systemet så skall flera kunna redigera och svara.

    Hoppas du fick svar på din fråga!

  3. Klicka in på kontakta oss, där finns mailadresser till hela styrelsen. Vår grönområdesansvarige är Lars-Olof Rönnqvist, vi har ingen som är skogsansvarig.

  4. När annonseras vilka dagar som blir röjningsdagar? Krävs ju lite planering för att få möjlighet att vara på plats just den dagen…

  5. Jag tycker att den som gör ett inlägg bör tala om var han bor! Det finns ju en kontaktman på varje gata som SKALL hjälpa till med att svara t ex detta om man inte klarar av det själv. Själv bor jag/vi på C13. Hadé

  6. Hej!
    På varje väg finns en röjansvarig, som kallar till röjdag. Det kommer snart upp en lista med röjförmännen på hemsidan. Maila gärna mig på tina.hedelius@hotmail.se. så tar jag fram uppgifterna för ditt område, om det hela inte redan löst sig.

  7. Hej, jag undrar vilka vattenvärden vi har, framför allt vad vattenhårdheten är (i dH)?
    Tack på förhand!

  8. Kan någon i styrelsen informera om varför man grävt nere vid båthamnen/grillplatsen?

Lämna ett svar