Hej Alla,
Under veckan har jag undersökt möjligheten med en Pool på min tomt men insåg ganska snabbt att det kommer bli en dyr historia. Därför vill jag dela med mig av min erfarenhet och de regler som gäller för medlemmarna gällande vårt vatten.
Generellt har vi helt okej tillgång till vatten förutom under sommarperioden där förbrukningen klarar av ca 300 liter per hushåll och dag. Under lågsäsongen, dvs vintertid (förutom Jul och Nyår) kan hushåll förbruka mer vatten. De gånger tankarna har blivit tomma har mestadels berott på kombination av storhelg, fint väder och någon som förbrukar mer vatten än vanligt.
Åter till Pooler. En pool som står ovanför mark behöver tömmas helt efter säsongen, har man en billigare pool så kan det hända att man behöver tömma den under säsongen, då reningsverket inte klarar av att rena vattnet. Därför är pool som står ovan mark inte lämpligt att ha i vår samfällighet då man inte under några omständigheter får fylla den med hushållsvatten.
Pooler som ligger nergrävda behöver man tömma till 2/5 delar, eller så att vattenlinjen hamnar under eventuell belysning. Med tanke på detta så passar heller inte en sådan lösning oss.
Sedan har vi badbaljor som finns på marknaden för en billig penning. Dessa måste tömmas efter varje användning (det finns baljor som har reningsverk, dock är dessa väldigt klena), då dessa inte innehåller någon typ av klor eller kemikalier går det att tömma vattnet direkt på tomten. Problemet är bara hur man skall fylla på dessa. Ett och det ända alternativet (om man inte har en egen brunn) är att fylla dessa med havsvatten, vilket kan bli svårt utan en permanent slang som man slänger in så pass djupt så att det ej blir is. Att gräva ner en slang kräver tillstånd från både grannar och föreningen.
Ett annat och förmodligen det ända alternativet är spabad. Billigare spabad som kostar under 50.000-70.000 SEK har inte tillräckligt bra med reningsverk, vilket resulterar i att man behöver byta vatten minst 2-3 gånger under ett år. Men dyrare spabad behöver man faktiskt endast byta vatten vart annat år eller max 1 ggr per år (om man håller koll på kemikalierna som man måste underhålla med). Fyller man på en sådan under säsongens början så är det ett alternativ, dock tokdyrt alternativ.
Dyrare spabad har även väldigt bra isolering, vilket betyder att om strömmen råka gå så kan det ta upp till 30 dagar innan vattnet fryses till is. Vissa märken är även bullerfria, vilket gör att grannar inte störst av att kompressorn går nattetid eller att bullret letar sig fram in till huset och stör sömnen.
Mvh / Ali
hur är det med de mycket mindre plastpoolerna, för barn, är det ok? man kan ju fylla en sådan i omgångar nattetid. hälsn. agneta
hej varför skriver ni inte om vattenavstängningen nu på lördag 24 maj
Hej, Svårt att uttrycka sig om detta, då definitionen av en barnpool kan rymma upp till någon eller några kubik. Men det är klart att barnen skall kunna plaska lite, och till slut är det frihet under ansvar.
Hej Agneta,
Jag är dessvärre lika förvånad som dig. Efter att ha pratat med vatten gänget så har de informerat mig, men dessvärre har just det mailet försvunnit i rymden!