Vattennytt – Från Dr Vatten

Då vi inte kan räkna med kommunalt vatten till föreningen inom en 30-årsperid har styrelsen fått i uppgift att planera för nya framtida brunnar om någon av vår gamla skulle sina eller slås ut av saltvatteninträngning.

Mitt i semestern förra året gick en av pumparna i brunnarna sönder och vi fick ransonera dricksvattnet under ett par dagar.  Detta föranledde oss att akut ta tag i frågan. SGU (Sveriges Geologiska undersökning) var här 2013 och visade oss på fyra platser lämpliga för brunnar.

Så i början på december förra året borrade Roslagsbrunnar 90 m djupt i berget invid Ramviksvägen väster E-området, och fick bara 210 lit/tim, för lite för dra långa ledningar till vattenverket (pumphuset).

I början på april i år var det dags igen, nu vid södra ändan av bouleplanen. Nu fick vi drygt 1400 lit/tim, tillräckligt, men vatten som vi bitvis tvingas dra i en sommarledning ner till pumphuset. Hur det ska gå till arbetar vi på.

När vi tog prov på vattnet i pumphusets bassäng i december visade analysen att blyhalten låg precis över gränsvärdet för tjänligt. Efter diskussion med miljö och hälsa på kommunen rekommenderades att inte oroa medlemmarna utan i stället göra nya analyser. Dessa visade mycket låga värden. Förmodligen mätfel vid analysen.

Bly i vattnet kan man få genom att en brunn ligger i närheten av en soptipp(!) eller att husets egna vattenledningar, kopplingar och tappkranar inte är blyfria.

Köp alltid blyfria produkter!

Vårt dricksvatten, -så fungerar det.

Norra Rörviks Samfällighetsförening omfattar 147 fastigheter med 145 hushåll som utnyttjas för fritidsboende med några få undantag.

Råvattnet till vårt dricksvatten tas för närvarande från fyra borrade brunnar inom området. Vattnet renas från bakterier med UV-ljus och magasineras i en 30m3 betongtank i vårt vattenverk. Det utgående dricksvattnet distribueras till hushållen via ett ca 6 km långt rörsystem.

Då vattentillgången varierar under året och mellan år, gäller sparsamhet med vattnet. Under högsäsong beräknas hushållen kunna konsumera ca 300l/dygn.

Vid för stora uttag ur brunnarna finns risk för saltvatteninträngning.

I samråd med och beslut från Norrtälje kommuns miljöförvaltning, kommer vi från och med i år analysera dricksvattnets kemiska och mikrobiologiska kvalitet fyra gånger per år, i maj, juli och augusti, perifert i ledningssystemet, samt i december i vattenverket.

Vartannat år kompletteras dessa analyser med en utvidgad mikrobiologisk och kemisk analys. Sammanfattning av resultaten visas på hemsidan.

Hälsar / Anders Boulogner (Dr vatten)

Lämna ett svar